COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Wieńce z masą serową

GRUPY RECEPTUR:

Drożdżówki

SKŁAD:

  • 10 kg mąka pszenna typ 550
  • 0,7 kg olej
  • 0,7 kg drożdże
  • 0,5 kg cukier
  • 5 kg woda
Wszystkie składniki mieszać 4 minuty na wolnych i 6 minut na szybkich obrotach (mieszałka spiralna). Temp. ciasta 26-28°C. Fermentacja wstępna około 15-20 minut.

Masa serowa

  • 9,6 kg twaróg półtłusty
  • 1,05 kg cukier
  • 1,05 kg jaja
Twaróg połączyć z cukrem i jajami. Mieszać około 3 minuty (przy użyciu płaskiego mieszadła), następnie dodać Vankrem i mieszać kolejne 3 minuty do połączenia składników.
  • 2,9 kg kruszonka

PRZYRZĄDZENIE:

Ciasto podzielić na kęsy o masie około 300g, zaokrąglić i pozostawić na około 15 minut. Rozwałkować na placek o grubości około 4 mm. Na placek rozsmarować powidła w ilości około 200 g. Zwinąć jak na makowiec, przy czym końce połączyć ze sobą tworząc okrąg. Zewnętrzne brzegi ponacinać w odstępach około 3 cm i ułożyć na blasze. Fermentacja końcowa około 35-40 minut. Przed wypiekiem posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Wypiek w temp. 210 °C przez około 20 minut (bez zaparowania). Po wystudzeniu udekorować pomadą lub cukrem pudrem.

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2014-09-01

AKTUALNOSCI