COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Tarta Cytrynowa z Bezą Włoską

GRUPY RECEPTUR:

Tarty

SKŁAD:


Dekoracja


Ciasto cytrusowe

  • 200 g jaja
  • 200 g olej
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 5 minut (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o średnicy 22 cm. Wypiekać w temperaturze 180° C przez ok. 35 minut. Wystudzić i podzielić na trzy krążki o równej grubości. Pojedynczy krążek nałożyć na krem cytrynowy.
  • 5 g sok z cytryny
Do masy bezowej dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Bezę szprycować przy użyciu karbowanej tylki (ok. 200 g / szt.) i opalić palnikiem.

Krem cytrynowy

  • 390 g cukier
  • 270 g masło
  • 50 g woda
  • 180 g żółtka jaj
  • 10 g żelatyna
  • 1,5 g skórka cytrynowa
  • 220 g sok z cytryny
Żelatynę namoczyć w wodzie. Cukier, sok z cytryny, skórkę cytrynową i żółtka jaj podgrzewać w kąpieli wodnej (do temperatury 82 - 85°C) ciągle mieszając. Do gorącej masy dodać namoczoną żelatynę oraz masło pokrojone w kostkę i mieszać do momentu połączenia wszystkich składników. Krem szprycować na spody kruche (ok. 370 g / szt.).

Spód kruchy

  • 30 g jaja
  • 270 g margaryna
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 3 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Rozwałkować spód kruchy i wyłożyć nim formy do wypiekania tart o średnicy 22 cm. Ciasto przykryć papierem pergaminowym i obciążyć. Wypiekać w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut. Wystudzić.

Beza upalana

  • 200 g cukier
  • 200 g woda
  • 5 g sok z cytryny
*temperatura wody 60° C Wszystkie składniki napowietrzać na wysokich obrotach przez ok. 5 minut (przy zastosowaniu rózgi).

PRZYRZĄDZENIE:

1. Spód kruchy 2. Krem cytrynowy 3. Ciasto cytrusowe 4. Beza upalana 5. Dekoracja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-02-24

AKTUALNOSCI