COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Tort Truskawkowo - Sernikowy

GRUPY RECEPTUR:

Torty

SKŁAD:


Pianka truskawkowa

  • 35 g cukier puder
  • 250 g woda
  • 165 g truskawki
  • 250 g śmietana 30%
Galaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie. Pozostawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Truskawki pokroić w kostkę. Lekko tężejącą galaretkę dodać do ubitej śmietany i delikatnie połączyć. Dodać truskawki i wymieszać. Piankę szprycować do form silikonowych o pojemności 600 ml (ok. 340 g) i zamrozić.

Ciasto cytrusowe

  • 125 g jaja
  • 125 g olej
Wszystkie składniki mieszać na wolnych obrotach przez ok. 5 minut (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 20 x 30 cm. Wypiekać w temperaturze 180° C przez ok. 30 minut. Wystudzić. Wyciąć spody odpowiadające kształtom formy.

Dekoracja


Zamsz

  • 1 g barwnik spożywczy
  • 25 g olej
*barwnik spożywczy żółty Czekoladę Arabesque upłynnić z olejem. Dodać barwnik spożywczy żółty i całość zblendować. Zamsz nanosić na zamrożone torty przy pomocy kompresora (można użyć gotowego zamszu w spray'u).

Krem serowy

  • 100 g woda
  • 250 g śmietana 30%
  • 250 g Twaróg sernikowy
Schłodzoną śmietanę ubić. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać twaróg sernikowy. Zeesan dokładnie rozpuścić w wodzie, dodać do masy śmietanowo-twarogowej i delikatnie mieszać do połączenia składników. Krem serowy szprycować do formy silikonowej o pojemności 1000 ml (ok. 330 g). Zamrożoną piankę truskawkową wyjąć z formy i wcisnąć w formę silikonową z kremem serowym (tak by była w środku kremu). Całość przykryć krążkiem z blatu cytrusowego. Zamrozić.

PRZYRZĄDZENIE:

1. Pianka truskawkowa 2. Mrożenie 3. Krem Serowy 4. Ciasto cytrusowe 5. Mrożenie 6. Zamsz 7. Dekoracja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-02-24

AKTUALNOSCI