COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Walentynkowe Banoffee z Pikantną Nutą

GRUPY RECEPTUR:

Ciasta

SKŁAD:


Galaretka wiśniowa

  • 1000 g woda
Galaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie i pozostawić do ostygnięcia. Tężejącą galaretkę wylać na schłodzone ciasto. Schłodzić.

Blat banoffee

  • 750 g jaja
  • 750 g olej
Wszystkie składniki mieszać na średnich obrotach przez ok. 4 minuty (przy zastosowaniu płaskiego mieszadła). Masę wyłożyć do rantu o wymiarach 40 x 60 cm. Wypiekać w temperaturze 180° C przez ok. 45 minut. Wystudzić i podzielić na dwa blaty o równej grubości. Jeden z blatów umieścić w rancie o takich samych rozmiarach.

Mus z czekolady mlecznej i czerwonego pieprzu

  • 100 g woda
  • 20 g żelatyna
  • 450 g śmietana 30%
  • 1300 g śmietana 30%
  • 30 g pieprz czerwony
Schłodzoną śmietanę (1300 g) ubić. Żelatynę namoczyć w wodzie. Śmietanę (450 g) zagotować z pieprzem, przykryć folią spożywczą i zostawić na ok. 10 min. Masę przecedzić, dodać namoczoną żelatynę, ponownie zagotować i zalać czekoladę Arabesque. Całość dokładnie ze sobą połączyć przy pomocy blendera. Ganache wystudzić do temperatury ok. 38°C i delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Większą część musu (ok. 1850 g) równomiernie rozprowadzić na blacie. Przykryć drugim blatem i delikatnie docisnąć. Wyłożyć pozostałą część musu i wyrównać powierzchnię. Całość schłodzić.

Dekoracja


PRZYRZĄDZENIE:

1. Blat banoffee 2. Mus z czekolady mlecznej i czerwonego pieprzu 3. Blat banoffee 4. Mus z czekolady mlecznej i czerwonego pieprzu 5. Galaretka wiśniowa 6. Dekoracja

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-02-06

AKTUALNOSCI