COOKIES
Szanowni Państwo, ta strona wykorzystuje pliki COOKIE zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki. Więcej na ten temat możesz przeczytać w polityce związanej z ciasteczkami.

Chleb gryczany na Rogofermie

GRUPY RECEPTUR:

Chleby

OKAZJE:

Wielkanoc

SKŁAD:


Ciasto

  • 0,3 kg drożdże
  • 0,15 kg sól
  • 6 kg woda
  • 7,5 kg mąka pszenna typ 750

PRZYRZĄDZENIE:

Mieszać wszystkie składniki przez 8 minut na wolnych i 3 minuty na szybkich obrotach. Temperatura ciasta 27-29°C. Fermentacja wstępna 10-15 minut. Podzielić ciasto na kęsy o masie 0,42 kg, zaokrąglić lub wydłużyć. Kęsy zaokrąglone ułożyć jeden obok drugiego w podłóżnych koszykach, kęsy wydłużone ułożyć na aparatach załadowczych tak aby ciasto stykało się bokami ("komyśniak"). Fermentacja końcowa około 50-60 minut. Wypiekać w temperaturze 220-200°C z zaparowaniem komory, po około 3-4 minutach odciągnąć parę. Czas wypieku około 25-30 minut.

OSTATNIE ZMIANY

Ostatnia akutalizacja w dniu: 2017-01-26

AKTUALNOSCI