Krem powstały z Bianca Meringue może być łączony z innymi składnikami - np. pastami smakowymi z serii Fruit Garden, a nawet ze stabilizatorami smakowymi - Zeesanami. W celu zmniejszenia wyczuwania słodkości można po zakończeniu ubijania Bianca Meringue dodać sok z cytryny lub roztwór kwasu cytrynowego ( w części wody ( podgrzanej ) przewidzianej recepturą rozpuścić dokładnie kwas cytrynowy ). Do eklerów i omletów sugerujemy raczej stosowanie kremów mniej słodkich - na bazie serii kremów budyniowych ( np. Vankrem, Delice krem ) - z dodatkiem śmietany, czy margaryny lub z dodatkiem Delice Patissiere. Przykłady receptur wraz ze zdjęciami znajdują się w bazie receptur. Możliwe jest obniżenie poziomu dodawanego cukru - o około 10 % , ale wszystko zależy od tego do czego produkt ma być używany.

Dzien dobry,

Powodów pękania makowca może być kilka: zbyt luzna masa makowa, luzne ciasto, ciasto młode i ciepłe, złe zawijanie w papier.

Zalecenia: można zastosować polepszacz, temp. pieczenia 190*C przez ok..40min, ciasto musi mieć podobną konsystencje jak mak (średnią), temperatura ciasta 26*C

Jarosław Matelski
Technolog cukiernictwa
strefa.klienta@zeelandia.pl

O Ekspercie

Najczęściej koszysta z:

Materiały wideo: