

Pełny Kłos Free - Chleb na kwasie naturalnym
Pełny Kłos Free - Chleb na kwasie naturalnym
Nasz chleb to wyjątkowa kompozycja smaku i zdrowia - pyszny, pełen ziaren i wypiekany na naturalnym kwasie, który sprawia, że każdy kęs to czysta rozkosz dla podniebienia.
Opis receptury
Receptura na chleb foremkowy.
- 50.00 kg Pełny Kłos Free
- 4.00 kg Maltax
- 64.00 kg Kwas żytni
- 10.00 kg Mąka pszenna typ 850
- 20.00 kg Słonecznik
- 15.00 kg Siemie lniane
- 1.50 kg Drożdże
- 77.00 kg Woda
Namoczyć słonecznik i siemię lniane na godzinę przed rozpoczęciem mieszania ciasta w podwójnej ilości wody (temperatura wody 40-45°C).
Mieszać wszystkie składniki 8 minut na wolnych i 2 minuty na szybkich obrotach.
Temperatura ciasta: 28-30°C.
Fermentacja wstępna: 15-20 minut.
Podzielić ciasto na kęsy o masie 0,7 kg, nałożyć bezpośrednio do foremek, wyrównać powierzchnię.
Fermentacja końcowa: około 50 minut.
Wypiekać w temperaturze 250°C, opadającej do 230°C, z zaparowaniem komory, po 5 minutach odciągnąć parę.
Czas wypieku: około 50 minut
